چگونه
مرجع آموزش فارسی زبانان جهان

خجولی و ۲۰ نکته طلایی برای غلبه بر آن

عارضه کمرویی و خجولی و غلبه بر آن

کمرویی و خجولی شاید عارضه ای باشد که، در بسیاری از مواقع مانع از پیشرفت شما شده است. یکی از نشانه های بارز کم رویی ترس از صحبت کردن در جمع است.

اگر شما نیز این نشانه یا موارد مشابه را دارید، نگران نباشید. شما تنها نیستید. افراد زیادی در جهان مبتلا به عارضه خجولی هستند.

نکته امید بخش در باب عارضه کم رویی این است که، روش های درمانی بسیاری برای غلبه بر خجولی ابدا شده است. اگر میخواهید کمرویی خود را درمان کنید، باید بدانید دقیقا در چه موقعیت های، در دام خجالت و کمرویی‌ می افتید، سپس به تغییر باورها و دیدگاهتان در این شرایط بپردازید و در نهایت،  بر روی مکالمات راحت و دشوار تمرین کنید تا رفته‌رفته مشکل‌تان را حل کنید.

فراموش نکنید که غلبه بر خجالت و کمرویی در یک شب امکان‌پذیر نیست. اگر میخواهید موفقیت در این راه را تجربه کنید دست از تلاش نکشید و برای تغییر به خودتان زمان دهید.

در این مقاله کوشیدیم تا ۲۰ نکته تضمینی برای درمان خجولی ارائه دهیم. این نکات در سه بخش شناخت، تسلط بر ذهن و تغییر ارائه میگردد.

خجولی - کمرویی - کم رویی

خجولی خود را بشناسید.

برای درک و شناخت خجولی در قدم اول، باید ریشه ها و باور های که میوه و ثمره کمرویی امروزتان است را بشناسید. در گام دوم بپذیرید که از عارضه خجولی رنج میبرید و در نهایت شرایط و موقعیت های که در آن خجولی و کمرویی شما عود میکند را شناسایی کنید. با ما همراه باشید تا به بررسی هر سه مرحله بپردازیم.

۱- باور های بنیادین که موجب خجولی و کم رویی می شوند.

کمرویی با درونگرایی و یا عزت نفس پایین الزاما  به یک معنا نیستند. در تعریف خجولی باید بگوییم:«شما خجالت می کشید که در کانون توجه قرار بگیرید. شاید در مرکز توجه بودن را دوست داشته باشید اما در چنین شرایطی، خجولی به سراغتان می آید».

ریشه‌ی کمرویی‌ در چیست؟

شاید کمروییتان زنگ خطری است که نسبت به مشکلات بزرگتری به شما اخطار می دهد. این مشکلات احتمالی عبارتند از:

شاید اعتماد به نفس پایینی دارید. یعنی تصویر ضعیفی از خودتان دارید و خیلی روی خودتان حساب نمی کنید. این اتفاق زمانی روی می‌دهد که صدای درونتان مدام نکات منفی راجع به شما بگوید و در مورد ناتوانی شما فریاد بکشد.

ما با این صداها بزرگ شدیم و برای درمان خجولی شاید در گام اول گوش ندادن به این صداها بسیار سخت باشد، اما فراموش نکنید که اینها تنها افکاری هستند که در سر شما میچرخند و کاملا می توانید آنها را کنترل کنید.

یک توصیه برای کنترل افکار: 

کمرویی- کم رویی- خجولی

هرگاه فکری(به خصوص افکار منفی) به ذهنتان رسید، به بررسی آن فکر بپردازید و برای قبول یا رد آن فکر به دنبال شواهد و مدرک صحیح باشید. در عموم مواقع هیچ مدرکی برای اثبات افکار منفیتان وجود ندارد و میتوانید آن فکر را رد کنید.

در باور کردن تعریف و تمجید دیگران تردید نداشته باشید. ممکن است شما دیدگاه خوبی نسبت به خودتان نداشته باشید اما، بر خلاف آن دیدگاه، کسی از شخصیت یا کارتان خوشش بیاید و از شما تعریف و تمجید کند.

تعریف و تمجید آن شخص را بپذیرید و خیال نکنید که، دروغگو است. پیشنهاد میکنیم، سرتان را بالا بگیرید و از کسی که از شما تعریف می‌کند، تشکر کنید حتی به او ثابت کنید که، اشتباه نمیکند که شما را لایق و شایسته می داند.

اگر میخواهید در کمتر مواقعی دچار خجولی شوید، سعی کنید اصلا به این موضوع فکر نکنید که، دیگران در مورد شما چه فکری می‌کنند.

اگر میخواهیم کمرویی را شکست دهیم باید یاد بگیریم بیش از حد روی خودمان تمرکز نکنیم، چرا که در این صورت، به طور وسواسی تلاش خواهیم کرد که کار اشتباهی انجام ندهیم یا حرف اشتباهی نزنیم.کمی خودتان را رها کنید و از حساسیتی که روی خودتان دارید، کم کنید.
شاید ذاتا فردی درون گرا باشید و دیگران به اشتباه بر روی شما برچسب کم رویی زده باشند. یا مثلا وقتی که کودک بودید مشکل خجولی داشته‌اید. با اینکه اکنون از اعتماد به نفس بالایی برخوردارید ام، دیگران شما را به عنوان فردی کمرو بشناسند.

ممکن است که با افزایش سن و تجربه هایی که کسب کرده اید، آن خجولی سابق از درون شما رخت بسته باشد. ولی برای اینکه خود را با باور دیگران وفق دهید، همچنان خجالتی بمانید.

توصیه میکنیم یک بار برای همیشه بپذیرید که، اصلا نیازی نیست خودتان را با باور دیگران تطبیق بدهید، باید در هر لحظه از زندگی، فقط برای خودتان زندگی کنید.
ریشه‌ی کمرویی‌تان هر چه باشد، شما قادر به غلبه بر آن هستید. پس در خود کاووش کنید و ریشه خجولی خود را بیابید.. کم رویی شما نشات گرفته از افکارتان است و شما می‌توانید طرز تفکرتان را تغییر دهید تا خجولی خود را شکست دهید.

۲-بپذیرید که به عارضه خجولی مبتلا هستید.

خجولی- کمرویی- خجالت- کم رویی

اولین قدم برای درمان کم رویی، پذیرفتن آن است. در مقابل این موضوع که خجالتی هستید و اغلب مواقع کمرویی و خجولی پیشه میکنید، هیچ گونه مقاومت ذهنی ای نداشته باشید.هر چه بیشتر  مقاومت کنید، زمان بیشتری طول می‌کشد تا بتوانید بر خجولی خود غلبه کنید. اولین قدم در درمان کمرویی پذیرش محض آن است. بپذیرید که فرد خجولی هستید تا بتوانید برای درمان کمرویی خود اقدامات موثری انجام دهید.

۳- شناسایی شرایطی که در آن کمرویی پیشه می کنید.

در چه موقعیت و شرایطی بیشتر خجالت می کشید؟آیا هنگام ورود به مکان جدیدی خجولی پیشه میکنید؟ آیا هنگام صحبت در جمع خجالت می کشید؟ آیا در زمان ارائه مهارتی که دارید کمرو می‌شوید؟ آیا در مقابل تعریف های دیگران از شما گارد گرفته و خجولی می کنید؟ آیا از برخورد با غریبه‌ها می ترسید و خجالت زده می شوید؟

خیلی خوب فکر کنید و لیستی از تمام مواردی که، کمرویی و خجولی به سراغتان می آید تهیه کنید و ببینید در این شرایط دقیقا چه احساسی دارید؟

برای درمان کم رویی و غلبه بر خجولی بر ذهن خود مسلط شوید.

بهترین راه درمان خجولی تسلط بر ذهن و استفاده از مهندسی معکوس است. یعنی زمانی که دانستید، چه مواقعی در دام کمرویی می افتید با استفاده از مهندسی معکوس شرایط را به نفع خودتان تغییر دهید.

برای غلبه به کمرویی از دلایل خجولی خود برای تغییر استفاده کنید

درمورد خجولی و کم روی تان فراموش نکنید که هیچ چیز از کنترلتان خارج نشده است. هرآنچه در درون‌تان باعث کمرویی شما می‌شود، تماما برنامه ریزی شده توسط ذهنتان است.

بگذارید موضوع را بایک مثال برایتان شرح دهم. در زبان برنامه‌نویسی کامپیوتر اگر برنامه نویس بعضی از کدها را اشتباه بنویسد، برنامه‌ با ضعف ها یا به اصطلاح برنامه نویسان با باگ هایی روبرو می شود. راه حل چیست؟ برنامه نویس باید کد های خود را بازبینی کرده و خطا ها و اشتباهات خود را اصلاح کند.

موضوع در مورد عارضه خجولی نیز دقیقا به همین شکل است. اگر شما انسان خجولی هستید، این کم رویی حاصل برنامه ریزی ذهنتان است. همانطور که قطعا به خاطر دارید در کودکی از شما خواسته می‌شود تا از ارتفاع، غریبه‌ها و حیوانات خطرناک دوری کنید. پس ذهن شما به مرور زمان اینگو برنامه ریزی می شود که این الگوریتم ها را اجرا کند.

برای درمان کمرویی معادلات ذهنی خود را عوض کنید.

خجولی- کمرویی- کم رویی

پس شاید تجاربی از کودکی را به همراه دارید که ذهنتان را برای کمرویی و خجالت زدگی برنامه ریزی کرده است. به این تجارب که از کودکی همراه ما هستند باور می گوییند. هر باور یک واکنش یا رفتار را به همراه دارد. به طور مثال اگر باور دارید انسان دوست داشتنی ای نیستید، هنگامی که در معرض توجه قرار بگیرید، خجالت می کشید و کمرویی می کنید.

فراموش نکنید که تمامی باور ها و واکنش هایتان قابل تغییر هستند. به عنوان مثال بیشتر مردم از سوسمار ها می ترسند اما هستند افرادی که، از سوسمار به عنوان حیوان خانگی نگهداری می کنند.

پس برای مقابله به خجولی خود تمام تجارب قبلی که موجب برنامه ریزی ذهنتان شده است را کنار بگذارید. مغز خود را از اول برنامه ریزی کنید.

اما چگونه باور هایمان را تغییر دهیم تا بتوانیم بر خجولی خود خالب شویم؟ برای اینکه بتوانید به باور های خود دسترسی داشته باشید و ذهنتان را از اول برنامه‌ریزی کنید، به دنبال دلایل کم رویی خود باشید.

مثلا ممکن است از صحبت کردن در جمع خجالت بکشید. اکنون زمان آن رسیده است که مهندسی معکوس کنید و از این خجالت استفاده کنید تا خلاف رفتار سابق خود را داشته باشید. مثلا قبلنا چگونه رفتار میکردید؟ از صحبت کردن در جمع طفره میرفتید تا خجالت زده نشوید؟ این عمل واکنش طبیعی ذهنتان در مقابل این احساس بوده است. سریع بعد که در جمع خواستید کمرویی پیشه کنید،  به خودتان فشار بیاوید تا بر خلاف همیشه عمل کنید. شروع به صحبت با دیگران بکنید و از آنها دوری نجویید.

قطعا دفعات اولی که این اقدام را انجام میدهید، خود را تحت فشار احساس میکنید و راحت نیستید. از حس بدی که دارید به عنوان یک ابزار سنجش استفاده کنید. آنقدر این عمل را تکرار کنید تا دیگر در آن موقعیت خاص احساس خجولی نکنید.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

صمیمانه از شما متشکریم. پس از تایید منتشر می شود.